KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011

Közhasznúsági jelentés és Beszámoló 2011 – Szt. Márton Ifjúsági és Vizisport Közhasznú Egyesület

Szt Márton Ifjúsági és Vizisort Közhasznú Egyesület
2318 Szigetszentmárton Duna u. 4/b.

2011. évi
Közhasznúsági
jelentés

Szt. Márton Ifjúsági és Vizisport Közhasznú Egyesület
Közhasznúsági jelentése
a 2011-es esztendőről

1. SZÁMVITELI BESZÁMOLÓ

A Szt. Márton Ifjúsági és Vizisport Közhasznú Egyesület 2011. évben gazdálkodásáról a számviteli törvénynek és a kapcsolódó előírásoknak megfelelve egyszerűsített éves beszámolót állított össze. A mérleg főösszege 512 ezer Ft, a saját tőke 0 Ft. Ez utóbbinak oka, hogy egyesületünk a tárgyévben került bejegyzésre, így új szervezettként, alapításkor nem volt saját tőkénk. A részletes kimutatás jelentésünk 1. sz. melléklete tartalmazza, mely áll a mérlegből és a közhasznú szervezeti Eredménykimutatásából.

2. KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS FELHASZNÁLÁSA

Tárgyévben a Egyesület 0 Ft állami támogatást kapott. Egyesületünk tárgyévben alakult meg, mely alapvetően korlátozta lehetőségeinket. Helyi önkormányzati támogatásra – a bejegyzést megelőzően véglegesített költségvetés és annak forráshiányos volta miatt – nem volt keret.
Egyesületünk költségvetési támogatást nem kapott. Támogatást csak magánszemélyektől kaptunk.
A 2. és az 5. sz. mellékletben látható a kimutatás.

3. VAGYONFELHASZNÁLÁSSAL KAPCSOLATOS KIMUTATÁS

Előző évhez képest az Egyesület tartaléka (vagyona) 154 ezer Ft összeggel növekedett. A növekedés esetünkben az alapítástól számított bevételei és fel nem használt, illetve fejlesztési célokra tartalékolt összeget jelent. Tekintettel, hogy alaptőke és induló vagyon nélkül alapítottuk Egyesületünket.
Törekszünk arra, hogy az adott évben az alaptevékenységéhez kapcsolódóan szervezett programokból származó bevételeit maradéktalanul fel is használja közhasznú céljainak elérése érdekében. Az ilyen programokból származó bevételek – terveink szerint – nem képezhetik az Egyesületi vagyon gyarapodásának alapját.
Ez évben – takarékos és megfontolt gazdálkodásunknak eredményeként – sikerült megalapozni a működési tartalékot, így sikerült megteremteni az Egyesület további működésének biztonságát.
A vagyon felhasználását részleteiben jelentésünk 3. sz. melléklete mutatja be.

4. CÉL SZERINTI JUTTATÁSOK KIMUTATÁSA

Egyesületünk céljai közt a legfontosabb – s közösségünk létrejöttének egyik alapja – a településen nagy hagyománnyal és múlttal bíró „vizes élet” megismertetése a gyerekkel. E munkánk egyik pillére a vizitúrák és más kapcsolódó programok, rendezvények. Ebből a közhasznú tevékenységből származó bevételeink és cél szerinti juttatásaink teljes mértékben lefedik egymást. Mint ahogyan az Eredménykimutatás (1. sz. melléklet) Összes közhasznú bevétel Egyéb sorában látható 257 ezer forint bevételünket, mely a programok részvételi költségeit takarják, a Cél szerinti természetbeni adómentes jutatásként (262 ezer forint) teljes egészében felhasználtuk. Az ilyen jellegű bevételeinkből a későbbiekben sem szándékozunk eredményt elérni vagy felhalmozni.
Részleteiben jelentésünk 4. sz. melléklet tartalmazza.

5. KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉSI SZERVTŐL, ELKÜLÖNÍTETT ÁLLAMI PÉNZALAPTÓL, HELYI ÖNKORMÁNYZATTÓL, TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK TÁRSULÁSÁTÓL ÉS MINDEZEK SZERVEITŐL KAPOTT TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

Tárgyévben közösségünk költségvetési forrásból és annak alrendszereiből NEM kapott támogatást. Az oka – Egyesületünk a tárgyévben alakult, így az érvényben lévő jogszabályok szerint, lehetősége is erősen korlátozott volt ilyen források elérésére, illetve az állami támogatások elmaradása és a pályázati lehetőségek csökkenése is szerepet játszott.
Ugyanakkor magánszemélyektől kaptuk támogatást.
A kapott támogatások részletes bemutatását az 5. sz. melléklet tartalmazza.

6. A KÖZHASZNÚ SZERVEZET VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐINEK NYÚJTOTT JUTTATÁSOK ÉRTÉKE, ILLETVE ÖSSZEGE

Egyesületünknek személyi jellegű ráfordítása nem volt. Szervezetünk vezető tisztségviselői ez évben költségtérítésben nem részesültek, összegét tekintve 0 Ft-ot fizetettünk ki. Megállapítható, hogy a Szervezetnél indokolatlan kifizetés nem történt, nem nevezhető a költségtérítés juttatási formának.
A kimutatást a 6. számú melléklet tartalmazza.

7. A KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉGRŐL SZÓLÓ RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓ

Egyesületünk célja, hogy a felnőtt korosztály bevonásával elősegítse és támogassa a gyermekek és az ifjúság sportéletét (helyi csónakház fenntartása és fejlesztése, vizitúrák, versenyek és más programok szervezése) és ezzel hasznos alternatívát nyújtson a szabadidejük eltöltéséhez. Megismertesse velük a vizes élet hagyományait, illetve a viziközlekedés és a vizisportok szabályait, a környező táj és természet közös felfedezése révén pedig hozzájáruljon egy környezettudatos és természetszerető, egymással szolidáris, testileg és szellemileg egészséges jövő nemzedék neveléséhez. Az Egyesület tevékenységét a helyi általános iskola nevelési és oktatási céljaihoz illeszkedve, az iskolával szoros együttműködésben fejti ki. Az Egyesület aktív segítő szerepet vállal a helyi közösségi életben, valamint kapcsolatot kíván kiépíteni más hazai és külföldi iskolákkal, illetve vizisport szervezetekkel.

7.1. A gyermekeke és az ifjúság sportéletének és szabadidejének hasznos eltöltése:

Egyesületünk legfontosabb tevékenysége terén sikerekről számolhatunk be. A korábbi évek gyakorlatát követve péntek délután – és új alkalmat teremtve – szombat délelőtt evezési gyakorlatot, sportolási lehetőséget biztosítunk és nyitva tartjuk a csónakházat bárki számára. Sikerült az iskola pedagógusaival és a szülőkkel együtt egy 10-15 fős állandó létszámot elérnünk ezen alkalmakon, de volt nap mikor ennél is több gyerek jött el. Az iskola létszámát és a életkori korlátokat figyelembe véve az iskolás gyerekek kb. 30%-át sikerült szabadidejének aktív, sportos eltöltésére mozgósítanunk. A részvételi hozzájárulási nyilatkozatot több mint 40 gyermek szüleitől kaptunk. Valamint fontos megemlíteni, hogy helyi működésünk szélesedni látszik, mert a környező településekről és néhány esetben Budapestről is érkeztek hozzánk érdeklődő és visszatérő gyerekek. Szám szerint 30 alkalommal 365 gyermek és 136 felnőtt vett részt csak a „vizes „ rendezvényeken.

7.2. Felnőtt korosztály bevonásával a helyi csónakház fenntartása és fejlesztése

E területen is komoly előrelépésről számolhatunk be. Az önkormányzattal sikeresen létrejött a bérleti szerződés, mely 25 éves időtartamra szól. Az csónakház felújítást megkezdtük, mely során a külső homlokzat elkészült. A belső festés és átalakítás, szépítés 2012. év első negyedévében várhatóan szintén befejeződik. Mind a felújítás, mind a folyamatosan felmerülő karbantartási munkákra sikerült a kellő mértékben bevonni tagjainkat és önkénteseket. Ennek teremtet lehetőséget a magánszemélyektől e célra kapott adományok.

7.3. Vizitúrák, versenyek és más programok szervezése

Az elmúlt év során saját szervezésben 1 alkalommal 3 napos túrára és táborozásra mentünk, 18 gyerekkel és 8 felnőtt-tel. Első évben nem terveztünk komoly túrát, hiszen a gyerek még kicsik és gyakorlatlanok. Ezen kívül részt vettünk 19 gyerekkel és 6 felnőttel a 3 napos Országos Ifjúsági Vizi Találkozón Dunaharasztiban, ahol eredményeinken túl, nagy létszámunkkal vívtuk ki más egyesületek elismerését. De ott voltunk két örsi hajóval a Hét sziget Kenumaratonon is, mely a Országos rendezvényként idén először került megrendezésre. Szerveztünk továbbá buszkirándulást (34 fő) Velencei tónál a Nemzeti park Madárdal tanösvényére és a Sukorói Ingókövekhez. A település és a közösség életében aktívan vállaltunk szerepet. Nagy megelégedéssel szóltak a Szüreti felvonulás egyik állomásának, vendéglátójaként végzett munkánkról. Sikerrel szerveztünk a településen „matrózbált” melyen közel 100 felnőtt szórakozott kellemesen és nem maradt el az elismerő szó a Karácsonyi kirakodóvásáron nyújtott munkánkért sem.

7.4. Vizes élet és hagyományainak, a viziközlekedés és a vizisportok szabályainak megismerése

Gyakorlatainkon, túráinkon és minden programunkon megmutatjuk és elmondjuk a gyerekeknek, milyen volt a „vizes élet” a mi gyerekkorunkban. Tablókat, képes beszámolót készítettünk és azokat az iskolában kifüggesztettük. Megmutattuk, megtanítottuk és begyakoroltuk a gyerekekkel azokat az ismereteket, fogásokat, módszereket, technikákat, melyekkel később maguk is képesek lesznek önállóan és felelősség teljesen „vízreszállni”. E munkák még sok gyakorlással és tanítással, de legfőképpen sok kalanddal, élménnyel, emlékkel hozza majd el a kívánt eredményt. Szabályismeretet a mindennapokban, az alkalmazás során tudjuk a leghatékonyabban és maradandóbban bemutatni, ismertetni és oktatni a gyerekeknek, hiszen nem cél, hogy mi is az iskolapadba ültessük őket és „száraz oktatásba” fogjunk.

7.5. Környező táj és természet felfedezése, környezettudatos és természetszerető, egymással szolidáris, testileg és szellemileg egészséges jövő nemzedék nevelése

Természetbarátként, „vizesekként” számunkra fontos, hogy összhangban éljünk a természettel és óvjuk környezetünket. Minden alkalommal igyekeztünk megértetni a gyerekekkel, hogy a környezet védelme az egyes emberek hozzáállásán múlik, az egyén tehet az ügyért a legtöbbet. Ennek szellemében folytattuk környezettudatos nevelőmunkánkat. Példát mutatunk a gyerekeknek és minden alkalommal különös figyelmet fordítottunk a környezetünk tisztaságra. Megismertettük velük azokat az állatokat és növényeket, melyekkel programjainkon, az evezéseken találkoztunk. Részt vettünk a „Fák napja” alkalmából a településen és az iskolában szervezett szemétszedési akcióban, ahol a vízpartot, a gátat és a Dunában a vízben úszó szemét begyűjtésében.
Evezési gyakorlatainkon megértették a gyerekek, hogy egymással – egy hajóban, egy „vízterületen” – együtt kell működniük, segíteniük kell a másiknak, a kissebnek, a kezdőnek, hogy „menjen a hajó”, hogy sikeresen küzdjék le az akadályokat. Mindenki megtapasztalhatta a fáradságos és nehéz evezést és a velejáró testi, lelki nehézségeket, megtanulhatta, hogy azok leküzdését közösen és egymást segítve juthat csak a „hajó kikötőbe”.

7.6. Egyesület aktív, segítő szerepet vállal a helyi közösségi életben

Az elmúlt évben több alkalommal is sikerült a helyi közösségi életben aktív résztvevőként a „vizesek” hírnevét öregbíteni. Szervezett programjainkkal igyekeztünk a település, a helyi közösségben hiánypótló szerepet betölteni. Igyekeztünk olyan hangulatot és légkört teremteni rendezvényeinken, ahol mindenki – függetlenül nézetbeli és más ellentéteiken – jól érezheti magát és tagja lehet egy aktív egyesületi életnek, melynek a közösségünk és hagyományaink megőrzése a célja. Ennek a munkánknak volt része a Matrózbál szervezése, a Szüreti felvonulás, a iskolai farsang és a Karácsonyi kirakodóvásáron vállalt szerepünk.

7.7. Kapcsolatot kíván kiépíteni más hazai és külföldi iskolákkal, illetve vizisport szervezetekkel.

Nagy eredmények érezzük és kezdeti reményinket is túlszárnyalja azon lehetőségünk, hogy már a kezdetek kezdetén sikerült egyesületünkkel a Magyar Gyermek és Ifjúsági Flottához, egyesületi szövetséghez csatlakoznunk. E szövetség tagjaként Alapszabályzatunkban megfogalmazott céljainkat sokkal hatékonyabban, nagyobb sikerrel és eredménnyel vagyunk képesek megvalósítani. Együttműködésünk minden téren, már az első évben sok lehetőséget adott. Ennek keretében vihettük a gyerekeket a szövetség által szervezett országos találkozóra is, de táborozásunk megszervezésében is nagy segítséget és támogatást kaptunk. Komoly szakmai segítséget, együttműködés és támogatási lehetőséget biztosítunk egymás számára. Sikerült más, hasonló egyesületekkel is felvenni a kapcsolatot. Több meghívásnak és együttműködési lehetőségnek is keressük a módját e szervezetekkel. A kapcsolatok elmélyítése és aktívabbá tétele a jövőben valósulhat meg.

Záradék:
E közhasznúsági jelentést a Szt. Márton Ifjúsági és Vizisport Közhasznú Egyesület Közgyűlése 2012. február 25-ei ülésén elfogadta.

Közhasznúsági jelentés 1. számú melléklete

18203318-9499-529-13
4.Pk.60.519/2010/4.

Szt Márton Ifjúsági és Vizisort Közhasznú Egyesület
2318 Szigetszentmárton Duna u. 4/b.

2011. évi
Közhasznú Egyszerűsített Beszámoló

Tartalma:
Egyszerűsített mérleg
Közhasznú eredménykimutatás

elnök

Az egyszerűsített éves beszámolót a Kovácsné Erdős Klára könyvelő állította össze,
könyvszakértő azt nem vizsgálta.

Szt. Márton Ifjúsági és Vizisport Közhasznú Egyesület Szigetszentmárton Fordulónap: 2011.12.31
KSH: 18203318-9499-529-13

Közhasznúsági jelentés 2. számú melléklete

a költségvetési támogatás felhasználásról
2011. év

Támogatásnyújtó neve Támogatás Felhasználás célja Felhasználás összege (Ft) Átvitel összege (Ft) Elszámolás határideje
időpontja összege (Ft) előző évi tárgyévi
– – – — – – – –

– ebből adómentes 0 262 0 262
Egyéb juttatások 0 0 0 0
ÖSSZESEN: 0 0 0 0
Egyéb célszerinti, de nem közhasznú
Tevékenység keretében nyújtott 0 0 0 0

Egyéb 0 0 0 0

Közhasznúsági jelentés 6. számú melléklete

KIMUTATÁS
a vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatásokról

Juttatás megnevezése Juttatás összege (Ft) Eltérés Megjegyzés
Cél szerinti pénzbeli kifizetések 0 0 0,00 0
Természetbeni juttatások 0 0 0,00 0
Szja mentes 0 0 0,00 0
Szja köteles 0 0 0,00 0
Értékpapír juttatások 0 0 0,00 0
Tiszteletdíjak, megbízási díjak 0 0 0,00 0
Költségtérítések* 0 0 0,00 0
0 0 0,00 0
Adott kölcsönök összege 0 0 0,00 0
Kamatmentes kölcsönök 0 0 0,00 0
Egyéb juttatások 0 0 0,00 0
ÖSSZESEN: 0 0 0,00 0
* a szervezet döntése, hogy név szerint vagy összegben mutatja be.